800 ₺ üzeri kargo ücretsiz Teslim Süresi 1-3 gün arasındadır.

Kuş diyeti ve beslenme

Kuş diyeti ve beslenme
Kuş Genel Bilgiler 242 kez okundu

Kuş diyeti ve beslenme

Bu makale ilk olarak 2021 VMX Konferansı Bildirileri'nde yayınlanmıştır .

Her kuş türünün, bireysel fizyolojisine göre belirlenen özel beslenme gereksinimleri vardır. 1,2 Diğer türlerde olduğu gibi, kuşlarda beslenme gereksinimleri yenidoğandan erişkine ve yaşlıya kadar değiştiğinden ve diğer yaşam evresi farklılıkları da arada olduğundan, beslenme yaşam evreleri halinde ele alınmalıdır. Optimum sağlık için dengeli bir beslenme sağlanmalıdır. Tam ve dengeli bir beslenme elde etmek için ticari olarak formüle edilmiş bir gıdayla beslenmesi tavsiye edilir. Bu formüle edilmiş gıdalar çeşitli formlarda gelir; en popüler olanları peletler, pelet görünümlü ekstrüde diyetler, tam tahıllar ve peletlenmiş malzeme eklenmiş tohumlardır. 


Diğer bir seçenek ise tohumun dış tarafı kaplanmış bir vitamin/mineral karışımına sahip tohum bazlı bir gıda olabilir. Ancak tohum çoğu zaman kabuğu çıkarılmaz. Bu nedenle kuş, tohumların kabuğunu çıkardığında gerekli vitamin ve mineraller kaybolur, bu da beslenme dengesizliği yaratır ve kuşun sağlığını riske atar.


Peletlenmiş diyetler üretildiğinde, bağlandığında ve ekstrüzyona tabi tutulduğunda iki işlem kullanılır. 4,5 Üretimde mısır, soya fasulyesi ve yulaf kabuğu çıkarılmış tane gibi tahıllar öğütülür. Öğütme işleminin ardından dengeli bir gıda elde etmek için vitaminler, mineraller ve diğer bileşenler eklenir. Öğütme işlemi tutarlı bir pelet üretir ve bu da kuşların diyetin en sevdikleri kısmını seçmesini zorlaştırır. Bağlı peletlerde genel olarak gıda maddesi pişmez ve diyetin lif zinciri uzunluğu daha uzun olur. Bağlı peletlenmiş diyetler, ekstrüde edilmiş diyet kadar lezzetli olmayabilir. 3,5,6 


Ekstrüde peletler, dengeli bir formülasyon elde edilene kadar vitaminler, mineraller vb. ile karıştırılan ince öğütülmüş taneleri kullanır. Bu pelet karışımı daha sonra basınç ve yüksek sıcaklıklar altında bir ekstrüderden geçirilir. Karışım, ekstrüzyon işleminde, kurabiye kalıbının çalışma şekline benzer şekilde "kalıp" şeklini alacaktır. Bu, ekstrüde edilmiş peletlerin farklı şekil ve renklerde yapılmasına olanak tanır. 


Ekstrüde pelet yemler çeşitli boyutlarda mevcuttur ve kuşun türüne ve büyüklüğüne göre seçilmelidir. Kuşların belirli renkli saçmaları seçip diğerlerini görmezden gelmesini önlemek için sahiplerine kuşlarını izlemeleri talimatı verilmelidir. Sahipler, kuşun tercihini nasıl algıladıklarına göre renkleri veya şekilleri seçmemelidir. Evcil kuşlar, psikolojik olarak uyarıldıklarında daha sağlıklıdırlar ve bu, çok renkli peletlerin çeşitli şekillerde sunulmasıyla gerçekleşebilir.


Tarihsel olarak, kuşlara yönelik diyetlerin sağlanması tohum bazlı diyetleri de içeriyordu. Pelet yemler, kuş sahiplerinin vitamin ve mineral takviyesi olmadan daha dengeli bir beslenme sağlamasına olanak tanımış olsa da, her kuş bunları yemeyecektir. 4,5,7 Ayrıca daha önce de tartışıldığı gibi her türün farklı beslenme gereksinimleri vardır. Örneğin bazı kanarya ve ispinoz türlerinin temel diyetlerinde tohuma ihtiyaç vardır. Ancak psittacine türleri için tohum önerilen diyet değildir ve uygun temel diyet olarak dengeli bir pelet yem tavsiye edilir. Genel olarak, tohumlu diyetlerin çoğu yağ açısından yüksek, diğer temel besin maddeleri açısından ise daha düşüktür ve bu nedenle bir tedavi olarak düşünülmelidir. Her türde olduğu gibi ikramlar küçük miktarlarda sunulmalıdır, aksi takdirde kuş yetersiz beslenme (büyük olasılıkla obezite) riskiyle karşı karşıya kalacaktır. 


Tohum diyetinden pelete geçişin zor olduğuna inanılıyor. Ancak yaşlı kuşlarda bile durum böyle değildir. Sağlık ekibi üyeleri, kuşun tohumdan pelete geçişinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda sahiplerini eğitmelidir. Sahipler, evcil hayvanlarının, içinde bir çekirdek bulma umuduyla peleti ezmek yerine, yiyeceği yutmasını sağlamalıdır. Kuşun aslında pelletleri yediğini gösteren iki işaret, dışkı materyalinin üretiminde ve yutulan pelletin rengiyle bağlantılı olarak dışkıda renk değişikliği görülmesinde görülür. 


Sahiplerine, kuşlarının tohumdan pelete geçişinde yardımcı olmak için, şekillendirilmiş tohum ürünleri üretilmiştir (örneğin, Nutri-Berries [Lafeber Şirketi, lafeber.com ]). Bu ürünler, ek bileşenlerle karıştırılıp birbirine yapıştırılan tam tahıllardan ve tohumlardan oluşur. Bu peletlere benzer ancak bu ürün öğütülmemiştir. Kuşun yemek için tohumu toplaması gerekir ( ŞEKİL 1 ).




Şekil 1. Nutri-Berries yemeğiyle birlikte Meyer'in papağanı.


Sahipler ayrıca belirli bir süre içinde tohum karışımına artan peletlerin yavaş yavaş eklenmesi yoluyla kuşlarının tohumdan peletlere geçişini öğrenebilirler. Geçişin 7 ila 14 gün sürmesi tavsiye edilir ve nihai diyet %100 peletlerden oluşur. Daha uzun bir geçiş gerekiyorsa, sahiplerini bunun sorun olmadığı konusunda eğitin; önemli nokta, kuşun eninde sonunda pelet yemlere geçiş yapmasıdır.


Temel Beslenme Faktörleri

su

Su en kritik besindir ve tüm kuşların her zaman taze, temiz suya erişimi olmalıdır. Su günlük olarak değiştirilmelidir ve sağlık ekibi, hayvancılığın bu önemli kısmını sahiplerle birlikte gözden geçirmekten sorumludur. Kuşlar genellikle belediye musluk suyunu kabul eder, ancak kuşun serbestçe içmesine izin vermeden önce kuyu suyunun kaynatılması tavsiye edilir. Bu öneri, kuyu suyunun musluğa giden borularda bulunan bakteri kolonileri tarafından kolaylıkla kirlenebileceği gerçeğinden kaynaklanmaktadır. 3,7


Protein ve Amino Asitler

Protein gereksinimleri türler arasında farklılık gösterir. Etçil evcil kuşların bakımı için önerilen minimum protein miktarı %12'dir. 


Tüm gıdalarda olduğu gibi proteinin kalitesi de biyoyararlanıma ve esansiyel amino asit içeriğine bağlıdır. Kanatlı hayvan formülasyonlarında protein ve amino asitlerin fazlalığı ve eksikliği önlenmelidir. Evcil kuşların çoğunluğu için şu amino asitlerin esansiyel olduğu kabul edilir: arginin, izolösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, valin, triptofan ve treonin. Muhabbet kuşları ayrıca glisine ihtiyaç duyar. 


Kuşların diyetindeki çok fazla protein, böbrek hastalığı, davranış değişiklikleri (ısırma, tüy toplama, sinirlilik, yiyeceğin reddedilmesi) ve kusma ile ilişkilendirilmiştir. Zayıf kilo alımı, zayıf tüylenme, tüylerdeki stres çizgileri, tüylerde renk değişiklikleri ve zayıf üreme performansı, protein ve amino asit eksiklikleriyle ilişkili klinik belirtilerdir. 


Yağlar ve Esansiyel Yağ Asitleri

Yağlar bir diyette daha konsantre bir enerji kaynağıdır. Kuşlarda zarların ve hücre organellerinin, hormon öncüllerinin ve psittakofulvinlerin (yani psittasin türlerinde bulunan tüy pigmentlerinin) temeli oluşumu için esansiyel yağ asitleri (linoleik ve araşidonik) gereklidir. Tipik olarak, etçil evcil kuş diyetleri için önerilen yağ miktarı yaklaşık %4'tür. 8 Sağlık ekibi üyeleri, kuşlarda lipogenezin öncelikle karaciğerde gerçekleştiğini dikkate almalıdır. Yüksek enerjili diyetlerle beslenen evcil hayvanlarda hepatik lipidoz ile ilişkili hastalıklar gelişebilir. Kuşta egzersiz kısıtlanırsa bu durum artar.


Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi, kuşun diyetindeki çok fazla yağ, obeziteye, konjestif kalp yetmezliğine, ishale ve yağlı tüy dokusuna neden olabilir. Yüksek yağ seviyeleri aynı zamanda kalsiyum gibi diğer besin maddelerinin emilimini de engelleyebilir. Diyette düşük miktarda yağ bulunması, özellikle diğer enerji üreten besinlerin kısıtlanmasıyla birleştiğinde kilo kaybına, hastalık direncinin azalmasına ve genel olarak zayıf büyümeye yol açabilir.  


Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, kuşlarda karaciğerde yağa dönüştürülebilen ve bunun tersi de geçerli olan başka bir enerji kaynağıdır. Glukagon kuşlarda karbonhidrat metabolizmasının ana bileşenidir. Diyetteki yetersiz karbonhidratların sonucu, karbonhidrat üretimi için glikojenik amino asitlerin kullanılmasıdır. Süreç, amino asitlerin büyüme ve üretimden uzaklaştırılmasını ve bunun yerine glikoz sentezinde kullanılmasını içerir.


Karbonhidratlar sinir sistemi tarafından kullanılabilen tek enerji kaynağıdır; bu nedenle nörolojik anormallikler, normalde kilojoule içeriği açısından yeterli olan bir diyetteki eksikliği gösterebilir. 


Kalsiyum

Kalsiyum, refakatçi ve kafes kuşları için önemli bir besin öğesidir. Kalsiyum kemik ve yumurta kabuğu oluşumu için gereklidir. Kalsiyum ayrıca kan pıhtılaşması, sinir ve kas fonksiyonu için de gereklidir. Yedikleri diyetin türü ne olursa olsun, tüm kuşların kalsiyum takviyesi alması önerilir. Bu özellikle tohumla beslenen kuşlar için geçerlidir. Kalsiyum takviyesi mürekkep balığı kemiği, mineral bloğu, ezilmiş istiridye kabuğu veya fırında ezilmiş yumurta kabuğu şeklinde sağlanabilir. Kuşlar, eğer sağlanırsa ve fizyolojik ihtiyaçları karşılamak için ihtiyaç duyulduğunda kalsiyumu yerler. Mürekkep kemikleri, yumuşak tarafı kuşa bakacak şekilde kafese yerleştirilmelidir. Mürekkep kemikleri kesinlikle bir kalsiyum kaynağıdır ve gaga bileme cihazları değildir. 2,5 Diyetteki yüksek fosforun yeterli miktardaki kalsiyumu ortadan kaldırabileceği unutulmamalıdır. Yüksek fosfat seviyeleri bağırsaklardan kalsiyum emilimini engelleyecektir. Kalsiyum:fosfor oranı 1:1 ile 2:1 arasında olmalıdır. 


Vitaminler ve mineraller

Evcil kuşların vitamin gereksinimleri, evcil memelilerinkine benzer. Bunun en büyük istisnası, kuşların ihtiyaç duyduğu aktif D vitamini formunun, D2 vitamini (ergokalsiferol) yerine D3 vitamini (kolekalsiferol) olmasıdır. C vitamini yalnızca belirli meyve yiyen türlerde önemlidir. Bununla birlikte, C vitamini oluşturma yetenekleri azaldığından ve hastaların gereksinimleri daha fazla olduğundan, C vitamininin zayıflamış kuşlara yardımcı olduğu öne sürülmüştür. 


Kuşa antibiyotik reçetesi verilmişse, vitamin eksiklikleri antibiyotiklerin normal bağırsak mikroflorasını etkilemesinden kaynaklanabileceğinden sağlık ekibi hastayı yakından takip etmelidir. Bağırsak enfeksiyonları (örneğin, giardiasis) bağırsaktan vitamin emilimini engelleyebilir (örneğin, E vitamini, A vitamini). Müşteriler formüle edilmiş gıdalara veya multivitamin preparatlarına aşırı takviyede bulunarak hipervitaminoz D'ye bağlı olarak böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden, hipervitaminoz giderek artan bir sorun haline gelmiştir. Hipervitaminoz A aynı zamanda özellikle nectivorous kuşlarda hastalık sorunlarına da yol açabilir.


Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler genellikle evcil kuşların ticari beslenmesine destek olarak sunulur. Meyveler çoğunlukla şeker ve sudan oluşur ve bu nedenle fazla tüketilmemelidir. Meyve, eclectus ve lori gibi bazı psittacine türleri için beslenmenin gerekli bir parçasıdır, ancak bunlar istisnadır. Meyveler 7 günlük süre içinde birkaç defadan fazla beslenmemelidir. 


Evcil kuşlar, meyvelere kıyasla sebzelerden daha fazla besinsel fayda sağlar. Mümkün olduğunca günlük olarak taze veya pişmiş koyu yeşil, kırmızı ve turuncu sebzeler sunulmalıdır. Sunulmaması gereken sebzelerden biri karakafestir. Karakafes, özellikle kanarya kuşhanelerinde popüler olan ve karaciğer hasarına yol açabilen yeşil yapraklı bir bitkidir. Doğru hayvancılık çok önemlidir. Sağlık ekibi, meyve ve sebzeleri ayrı bir kaba koymaları ve kafeste 30 dakikadan fazla bırakmamaları konusunda sahiplerine eğitim vermelidir. 3-5 Zaman kısıtlaması mikroorganizma üreme olasılığının azaltılmasına yardımcı olacaktır. 


Özet

Evcil kuşların beslenme uygulamaları, tüm kuş türleri için en uygun beslenmenin sağlanması amacıyla sürekli olarak değerlendirilmektedir. Veteriner ekip üyelerinin kuş beslenmesindeki temel beslenme faktörlerini anlaması zorunludur. Bu, kuş sahiplerine beslenme konusunda doğru öneri ve eğitim verilmesini sağlayacaktır. Evcil kuş sahipleri, kuşlarının diyetini etkiler ve dolayısıyla kuşlarının sağlığı ve uzun ömürlülüğü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Sahibini doğru beslenme konusunda eğitmek veteriner sağlık ekibinin en önemli rollerinden biridir.